نام کتاب : کتاب فیزیولوژی و روانشناسی خواب و رویا مغز خفته
نویسنده : شروین وکیلی
خواب و رویا، همچون سایر رخدادهای روانشناختی در دستگاه عصبی ما ریشه دارد و در جریان رخدادهایی که در «مغز خفته» به وقوع میپیوندد، آفریده میشود
. این کتاب جمعبندی فشردهای از جدیدترین دستاوردهای امروزین علم در مورد خوابیدن و خوابدیدن است.
تأکید اصلی این نوشتار بر جزئیات عصبشناختی حاکم بر مغزِ خفته است و همچنین نظریهها و تفسیرهایی که میتواند فهم این رخدادها را برای ما ممکن کند.
این کتاب برای کسانی که به «علم خواب» علاقه دارند (به ویژه دانشجویان رشتههای زیستشناسی، پزشکی و روانشناسی) نگاشته شده است.
در کتاب “مغز خفته” بیشتر به فیزیولوژی و عصب شناسی خواب پرداخته شده است، درک درست از خواب و رویا مستلزم داشتن پیشینه ای ذهنی در مورد مفهوم هشیاری و آگاهی و حالات تغییر یافته آن است.
خواب، بی اغراق یکی از بغرنج ترین مشکلاتی است که انسان متفکر را در طول قرون به خود مشغول داشته است.
این معمای رفتار شناختی، به تازگی مورد بررسی دقیق قرار گرفته و از رهگذر همین نیم نگاه موشکافانه، حقایق زیادی در مورد آن آشکار گشته است.
روزگاری رؤیا و خواب چیزی شبیه به مرگ موقت یا توقف فعالیت های حیاتی بدن دانسته می شد، اما امروز این دیدگاه دیگر در میان اهل نظر طرفداری ندارد.
خواب، حالتی از هشیاری است، شیوه ای از فعالیت است و بخشی مهم از زندگی همه ما را تشکیل میدهد.
ما در هنگام خواب، به همان شدتی «زنده» هستیم که در بیداری. تنها چیزی که در خواب دگرگون می شود و تا بدین پایه مایه حیرت ما را فراهم آورده، تغییر حالت هشیاری ماست.
دگرگونی فیزیولوژیکی که بازآرایی اطلاعات در دستگاه اعصاب مرکزی را به دنبال دارد و به نوبه خود به پدید آمدن رؤیا این معمای کهن می انجامد.
کتاب با این داستان قدیمی و آشنای ذن آغاز می گردد:
«چوانگ تسه، دیشب در خواب دید که پروانهاى است و از روى گلى به گل دیگر پرواز مىکند.
چون صبح شد، از خواب برخاست، و حیران ماند که دیشب چوانگ تسه خواب دید که پروانه است، یا امروز پروانه خواب مىبیند چوانگ تسه است؟»
و همانند جوی آبی روان به حرکت در آمده و خواننده را به دانسته های بسیار در باره ی خواب می برد.
آنچه گذشتگان در این باره می اندیشیدند و رفتارهای آنها، پس از آن بررسی وپژوهش های علمی ،.. می پردازد.
در ادامه ریز فصل ها نوشته شده است همانگونه که می بینید همه ی آنچه که ما در باره ی خواب در گوشه ی ذهن داریم و جسته و گریخته از این و آن شنیده و یا اینجا و آنجا خوانده ایم، به شکل علمی قابل درک و آسان دسته بندی و جمع آوری شده است . .
همه ی ما یک سوم از عمرمان را در خواب سپری می کنیم پس دانستن در باره ی آن برایمان جالب خواهد بود.
خواندن کتاب به نظرم خسته کننده می آمد، چند بار تصمیم به خواندنش گرفتم ولی هر بار به دلیل نامعلومی به سراغش نرفتم و این بار خواندنش را شروع کردم، کمی که پیش رفتم ، تاب رفتن تا پایان نبود و آغاز به ورق زدن حریصانه اش کردم ، هر فصلی را که عنوان هایش را نگاه می کردم می خواستم همه را با هم بخوانم .
هنگام بستن کتاب سیل فکر در باره ی عادات و رفتارهای خواب خود و دیگران به من هجوم آوردند و در این میان اندیشه های پژوهشگرانی مانند فروید و یونگ و… و یا مطالب کتاب در باره ی مراقبه و TMو پاسخ آرام و یا عواقب حذف خواب یا دوره ی REM و… همه ذهنم را در گیر خود می کرد.