نام کتاب : کتاب فیزیولوژی فعالیت بدنی و ورزش
نویسنده : دبلیو لاری کنی ، جک اج. ویلمور، دیوید ال. کاستیل
مترجم : دکتر عباسعلی گایینی ، دکتر محمدرضا اسد، فرح حدادی
کتاب فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی 1 که پیش روی شماست ترجمة کتاب Physiology of sport and exercise نوشتة David L. costill , Jack H. Wilmore , w. Larry Kenny است و مؤسسة انتشاراتی معتبر جهان یعنی Human Kinetics در سال 2012 آن را چاپ و منتشر کرده است.
«فیزیولوژی ورزش و فعالیت بدنی» یازده فصل دارد.
فصل اول ساختار و عملکرد عضلة فعال بررسی می شود.
فصل دوم دربارة سوخت مورد نیاز برای فعالیت ورزشی است.
فصل سوم کنترل عصبی – عضلانی فعال است. کنترل هورمونی در فعالیت ورزشی عنوان فصل چهارم کتاب است.
مصرف انرژی و خستگی در فصل پنجم مطرح شده و دستگاه قلبی – عروقی و کنترل آن فصل ششم کتاب است.
در فصل هفتم دستگاه تنفسی و تنظیم آن و در فصل هشتم واکنش های قلبی – تنفسی به فعالیت ورزشی شدید توضیح داده میشود.
فصل نهم این کتاب اصول تمرین ورزشی و فصل دهم سازگاری مربوط به تمرین مقاومتی را خاطر نشان می کند.
فصل آخر دربارة سازگاری ناشی از تمرین هوازی و غیرهوازی است.
درباره کتاب فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی 1 (Physiology of sport and exercise):
این کتاب متن ساده و روانی دارد و از آوردن کلمات و اصطلاحات بسیار پیچیده و تخصصی در آن خودداری شده است تا افراد بیشتری بتوانند از آن استفاده کنند.
از آنجایی که زیربنای واقعی حرکت، عضله است، فصل اول با «ساختار و عملکرد عضله فعال» آغاز شده که بر عضلهی اسکلتی تمرکز دارد و ساختار و عملکرد آن، تارهای عضلانی و شیوهی تولید حرکت در بدن را بررسی میکند. تفاوت انواع تارهای عضلانی و دلیل اهمیت این تفاوتها را در انواع خاصی از فعالیت یاد میگیرید.
در فصل دوم با عنوان «سوخت فعالیت ورزشی» اصول سوخت و ساز مطالعه میشود و دربارهی تولید منبع اصلی انرژی – آدنوزین تری فسفات ATP و نحوه تولید آن از غذاها در سه دستگاه انرژی بحث میشود.
در فصل سوم با عنوان «کنترل عصبی عضلانی فعالیت ورزشی» چگونگی آغاز و کنترل حرکت عضله از طریق سیستم عصبی بررسی خواهد شد.
در فصل چهارم با عنوان «کنترل هورمونی فعالیت ورزشی» نخست دربارهی دستگاه غدد درونریز و سپس کنترل هورمونی سوخت و ساز انرژی و تعادل مایعات و الکترولیتها هنگام فعالیت ورزشی بحث میشود. در فصل پنجم با عنوان «انرژی هزینهای و خستگی» دربارهی سنجش انرژی هزینهای، تغییرات انرژی هزینهای از حالت استراحتی تا شدتهای گوناگون فعالیت ورزشی و دلایل کاهش خستگی که فعالیت ورزشی را محدود میکند بحث شده است.
در فصل ششم با عنوان «دستگاه قلبی عروقی و کنترل آن» شما به ساختار و عملکرد دستگاه قلبی – عروقی نگاهی میاندازید: قلب، رگهای خونی و خون. همچنین بر این نکته تمرکز میکنید که این دستگاه چگونه همه بخشهای بدن را خون رسانی کافی میکند تا نیازهایشان – به ویژه هنگام فعالیت ورزشی – تأمین شود.
نویسندگان کتاب، دبلیو. لاری کنی (W. larry kenney)، جک اچ. ویلمور (Jack H. wilmore) و دیوید ال. کاستیل (.David L costill) در فصل هفتم یا «دستگاه تنفس و تنظیم آن» به بحث درباره مکانیک و تنظیم تنفس، فرایند تبادل گاز در ریهها و در عضلات و انتقال اکسیژن و دی اکسیدکربن در خون میپردازند. در فصل هشتم که «پاسخهای قلبی – تنفسی به فعالیت ورزشی کوتاه مدت» نام دارد، تغییرات قلبی – عروقی و تنفسی بررسی میشوند که در پاسخ به یک مرحله فعالیت ورزشی کوتاه مدت رخ میدهند.
فصل نه با عنوان «اصول تمرین فعالیت ورزشی» مبنایی برای دو فصل بعدی است که واژه شناسی و اصول مورد استفاده از سوی فیزیولوژیستهای ورزشی را توضیح میدهد.
اصولی که در این فصل ارائه میشوند میتواند برای به حداکثر رساندن سازگاریهای فیزیولوژیایی به تکرار فعالیت ورزشی استفاده شوند. در فصل دهم سازگاریها با تمرین مقاومتی که از راه آنها، قدرت عضلانی و استقامت عضلانی میتوانند در پاسخ به تمرین مقاومتی افزایش یابند، بررسی میشود.
در آخرین فصل کتاب به بحث درباره تغییرات دستگاههای گوناگون بدن پرداخته میشود که پیامد اجرای فعالیت بدنی منظم با ترکیبهای متفاوتی از شدت و مدت فعالیت ورزشی هستند. سازگاریهایی که در دستگاههای فیزیولوژیایی رخ میدهند سرانجام به افزایش ظرفیت فعالیت ورزشی و عملکرد ورزشی منتهی میشود.
کتاب فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی 1 کناسب چه کسانی است؟
این کتاب برای دانشجویان رشته تربیت بدنی یا پزشکی ورزشی و پژوهشگران در زمینه ورزش و فیزیولوژی بدن انسان مفید و کاربردی است.
در بخشی از کتاب فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی 1 میخوانیم:
برای مفید واقع شدن انرژی باید از ترکیبات شیمیایی به مقدارکنترل شدهای آزاد شود. دسترسی داشتن به سوبسترای اصلی و فعالیت آنزیم، دو عامل اصلیاند که این سرعت را تعیین میکنند. دسترسی داشتن به مقادیر زیادی از یک سوبسترا فعالیت آن مسیر ویژه را زیاد میکند.
فراوانی یک سوخت ویژه (برای مثال، کربوهیدرات) باعث میشود تا سلولها بیشتر به آن سوخت متکی شوند تا سایر سوخت ها. به تأثیر در دسترس بودن سوبسترا بر سرعت سوخت و ساز، اثر عمل جرم میگویند.
مولکولهای پروتئینی خاصی که آنزیم خوانده میشوند، نیز سرعت رهایش انرژی را کنترل میکنند.
بسیاری از این آنزیمها باعث افزایش سرعت تجزیه (کاتابولیسم) ترکیبات شیمیایی میشوند.
واکنشهای شیمیایی تنها زمانی انجام میشوند که مولکولهای واکنشی، انرژی اولیه را در حد کافی داشته باشند، تا واکنش یا زنجیرهای از واکنشها شروع شوند.
آنزیمها باعث انجام دادن یک واکنش شیمیایی نمیشوند و مقدار انرژی قابل استفادهای را که از این واکنشها تولید میشود، تعیین نمیکنند.
آنها، با کاستن از انرژی فعالشدن که برای شروع واکنش ضروری است. سرعت واکنشها را افزایش میدهند.
اسامی آنزیمها بسیار پیچیده اند؛ اما بیشتر آنها به پسوند «آز» ختم میشوند. برای مثال، آنزیم مهمی که برای تجزیه ATP و رهایش انرژی موجود در آن استفاده میشود، آدنوزین تری فسفاتاز (ATPase) نام دارد.
فهرست مطالب کتاب
بخش 1: عضله در فعالیت ورزشی
فصل 1: ساختار و عملکرد عضلهی فعال
فصل 2: سوخت مورد نیاز فعالیت ورزشی: بیوانرژی و سوخت و ساز عضله
فصل 3: کنترل عصبی عضله فعال
فصل 4: کنترل هورمونی فعالیت ورزشی
فصل 5: انرژی هزینهای و خستگی
بخش 2: عملکرد قلبی – عروقی و تنفس
فصل 6: دستگاه قلبی – عروقی و کنترل آن
فصل 7: دستگاه تنفسی و تنظیم آن
فصل 8: پاسخهای قلبی – تنفسی به فعالیت ورزشی شدید
بخش 3: تمرین فعالیت ورزشی
فصل 9: اصول تمرین فعالیت ورزشی
فصل 10: سازگاریهای ناشی از تمرین مقاومتی
فصل 11: سازگاریها با تمرینات هوازی و بیهوازی