نام محصول : کتاب سرگذشت کوآنتوم جیمز بگوت
نویسنده : جیمز بگوت
مترجم : محمد علی جعفری
دربارهی کتاب سرگذشت کوانتوم
مکانیک کوانتوم یکی از شاخههای علم فیزیک است که از اوایل قرن بیستم مطرح شد، زمانی که دانشمندان متوجه شدند فیزیک کلاسیک و نیوتونی نمیتواند رفتار ذرات ریز و اتمها را به مشکلی منطقی توصیف کند. در این برهه تئوریای پا به عرصه گذاشت که میتوانست حرکت احتمالی ذرات را پیشبینی کند و توضیح دهد که چرا الکترون بر روی هسته سقوط نمیکنند و اتمها پایدار میمانند.
علم کوانتوم محصول تلاقی ایدهی چند دانشمند است که در کنار هم یا جدای از هم بر روی مفاهیم اساسی آن کار کردهاند. در بیش از صد سال، این نظریه توسعهی زیادی پیدا کرده و حالا نقشی مهم و انکارناپذیر در زندگی انسان دارد. امروزه از ترانزیستور تا جیپیاس همگی بر اساس مکانیک کوانتوم ساخته شده و کار میکنند.
جیم باگوت (Jim Baggott) در کتاب سرگذشت کوانتوم (The Quantum Story) مسیر طولانیای که این علم طی کرده را بسیار ساده توضیح میدهد و چگونگی تکامل آن را با روایتی جذاب بازگو میکند. او روایت کتابش را از ابتدای قرن بیستم و با کشفیات اولیهی فیزیک ذرات شروع میکند و به آزمایش شتابدهندهی سرن در قرن بیست و یکم میرسد و نشان میدهد چه راه طاقتفرسایی طی شده است تا امروز علم به جایگاه فعلی خود برسد.
اگر سرآغاز تاریخی نظریه ی کوانتومی را کشف «کوانتوم کنش» ماکس پلانک در دسامبر ۱۹۰۰ در نظر بگیریم، در زمان نگارش این کتاب، نظریه ی کوانتومی قدمتی ۱۱۰ ساله دارد.
چه بسا گمان کنید این زمان برای تسلط و فهم کامل معانی نظریه نزد فیزیکدانان کافی بوده باشد.
زمانی کافی برای کنار آمدن با ایده های نظریه ی کوانتومی درباره ی تصادف و علیّت و سرشت واقعیت فیزیکی.
اما با گذشت زمان، حیرت ما نه تنها کاهش نیافته بلکه افزایش نیز یافته است.
با اینکه کسی از طرزکار واقعی نظریه ی کوانتومی باخبر نیست، اما در کل تاریخ علم، قواعد کاربردش بی چون وچرا، و دقت و صحت پیش بینی هایش بی همتا بوده اند.
هرچند هنوز بحث داغ نحوه ی تعبیر نظریه ی کوانتومی در جریان است، اما درباره ی صحت بنیادی آن اختلاف نظر وجود ندارد.
این کتاب گرامیداشت نظریه ای شگفت انگیز اما به کلی آزارنده، از زمان ولادتش در کوره های ساخت چینی آلات مورد استفاده در مطالعه تابش جسم سیاه در سال ۱۹۰۰ گرفته تا وعده ی فعال کردن رویدادهای کوانتومی جدید در برخورددهنده ی بزرگ هادرون واقع در سرن، حدود یک قرن بعد از تاریخ فوق است.
این سرگذشت در چهل «موقعیت» مهم کشف حقیقت یا نقطه ی عطف در مسیر پیشرفت نظریه روایت می شود.
جیمز ادوارد بگوت ، متولد 2 مارس 1957، نویسنده علمیِ انگلیسی است که در ریدینگ ، برکشایر در انگلیس زندگی می کند و در مورد علم ، فلسفه و تاریخ علم می نویسد.
بگوت نویسنده نه کتاب است ، از جمله “وداع با واقعیت: چگونه فیزیک مدرن به جستجوی حقیقت علمی خیانت کرده است”، “منشاء: داستان علمی آفرینش” ، “هیگز: اختراع و کشف ذرات خدا” و “سرگذشت کوانتوم – داستانی در ۴۰ موقعیت” .