نام محصول : کتاب روز شمار تاریخ ایران از مشروطه تا انقلاب اسلامی جلد 1
نویسنده : باقر عاقلی
کتاب حاضر، در دو مجلد روزشمار تاریخ (کرونولوژی) ایران از سال 1285تا 1357ش است که در آن اخبار و اطلاعات مستخرج از روزنامهها، مجلات و سالنامهها و کتب مختلف گردآوری شده و به ترتیب زمان وقوع، تنظیم گردیده است .
مطالب این مجموعه دو جلدی با عکسهای متعدد از رجال و شخصیتهای تاریخی همراه است .
در جلد نخست وقایع روزانه ایران از 14مرداد 1285تا پایان روز 28مرداد 1332 ش درج شده است .
مجلد اول روزشمار تاریخ (کرونولوژی) ایران از سال 1285تا 1357ش است که در آن اخبار و اطلاعات مستخرج از روزنامهها، مجلات و سالنامهها و کتب مختلف گردآوری شده و به ترتیب زمان وقوع، تنظیم گردیده است.
مطالب این مجموعه دو جلدی با عکسهای متعدد از رجال و شخصیتهای تاریخی همراه است . سال شمار تاریخ ایران از قتل ناصرالدین شاه تا صدور فرمان مشروطیت، همراه با تصاویری از شخصیتهای سیاسی آن دوران، همچنین اخبار مهم مربوط به سالهای مشروطه .
بخش پایانی کتاب به ضمایم اختصاص یافته که شامل متن قراردادها، پیمانهای نظامی، اعلامیههای مهم، نطقها، مقالات مهم مورخان یا صاحب نظران است .
جلد دوم “روزشمار تاریخ ایران “شامل اخبار و رویدادهای سیاسی، به ویژه اقدامات مجموعه دولت، دربار، مجلس و مردم در فاصله زمانی بامداد 29مرداد 1332تا نیمروز 22بهمن 1357است .
در این جلد نیز بیش از چهارصد قطعه عکس از شخصیتهای صحنه سیاست، اجتماع، فرهنگ، اقتصاد و ارتش ایران به چاپ رسیده که فهرست آن در پایان کتاب مندرج است .
بخش ضمایم و تعلیقات نیز متضمن متن تعدادی از یادداشتهای مهم از جمله رای دادگاه، سخنرانی و نوشتههای مهم تاریخی و سیاسی است .صفحات پایانی به فهرست اسامی، منابع و ماخذ و فهرست تصاویر اختصاص یافته است .
باقر عاقلی از سنین جوانی نسبت به مسائل مربوط به تاریخ معاصر ایران حساسیت بسیار داشت.
وی از دوران جوانی خویش به یاد میآورد که نطقهای محمد مصدق رهبر اقلیت مجلس شورای ملی را با علاقه پی گیری و مطالعه میکرده و از مضمون آنها باخبر میگشتهاست.
او از جمله خاطرات تلخ و ناگوار خویش در دوران دانشگاه را، ترور دکتر زنگنه توسط یکی از دانشجویان میداند. گویا زمانی که عاقلی مشغول مطالعه کتاب بودهاست، آن دانشجو، رئیس دانشکده را جلوی ساختمان دانشکده به قتل میرساند و این موضوع بر ذهن عاقلی تأثیری ماندگار بر جای میگذارد.
باقر عاقلی را به جرأت میتوان آگاهترین و مطلعترین مورخ ایرانی در عرصهٔ شناخت رجال عصر قاجار و پهلوی دانست.[نیازمند منبع] باستانی پاریزی که خود از اساتید نامی تاریخ است، عاقلی را با مهدی بامداد مقایسه کرده و جایگاه رفیع وی در حیطهٔ رجال شناسی و علم انساب ستودهاست.
در عین حال باید گفت که عاقلی در زمینه شناسایی عکس رجال، نخبگان و افراد سرشناس و مشهور معاصر ایران نیز، نسبت به اقران خود از تخصص بسیار بیشتری برخوردار است.
به همین دلیل وی به مدت ۲۰ سال، به عنوان مشاور در شناسایی تصاویر و عکسهای قدیمی، به مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران یاری رساندهاست.
به بیان دیگر میتوان گفت که باقر عاقلی این توانمندی را به دست آورده که قادر است اسم هزاران نخبه، فرد سرشناس و معروف معاصر را با دیدن عکس آنها به سرعت به خاطر آورد و کمتر کسی از افراد معروف و شناخته شده از دوره قاجاریه به بعد هست که باقر عاقلی او و خانواده و نسبش را نشناسد یا با دیدن عکسش، نامش را تشخیص ندهد.
وی از جمله معدود مورخین و صاحبنظرانی است که در طرح تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی مورد مصاحبه قرار گرفتهاست. مصاحبه با وی در سال ۱۳۷۳، طی دو جلسه، توسط شفیقه نیک نفس انجام شدهاست که نسخه صوتی آن را میتوان در وبسایت مرکز اسناد شنید.