نام محصول : کتاب آنچه با پول نمی توان خرید
نویسنده : مایکل سندل
مترجم : حسن افشار
کتاب آنچه با پول نمی توان خرید، اثری نوشته ی مایکل سندل است که اولین بار در سال 2012 منتشر شد.
سندل در این اثر پرفروش به یکی از بزرگترین سوالات اخلاقی زمانه ی ما می پردازد: آیا جهانی که در آن همه چیز خرید و فروش می شود، اشکالی ندارد؟
و اگر جواب مثبت است، چگونه می توانیم از ورود ارزش های بازاری به جنبه های مختلف زندگی جلوگیری کنیم؟
چارچوب های اخلاقی بازارها چه چیزهایی هستند؟
سندل در این کتاب جذاب استدلال می کند که ما بدون این که بدانیم، از داشتن اقتصادی بازاری به سوی داشتن جامعه ای بازاری حرکت کرده ایم.
او در کتاب آنچه با پول نمی توان خرید، بحثی را مطرح می کند که جایش در عصر بازار-محور کنونی خالی بود: نقش درست بازارها در جامعه ای دموکراتیک چیست و چگونه می توانیم از اخلاقیات و ارزش هایی دفاع کنیم که برای بازارها بی اهمیت هستند و با پول نمی توان آن ها را خرید؟
بخشی از کتاب آنچه با پول نمی توان خرید
«سالهای منتهی به بحران مالی ۲۰۰۸ دورهٔ ایمان سرمستانه به بازار و محدودیتزدایی از بازار بود: دورهٔ فخرفروشی بازار. این دوران در اوایل دههٔ ۱۹۸۰ آغاز شد که رونالد ریگان و مارگارت تاچر اعلام کردند نه به دولت که به بازار معتقدند و بازار را کلید آبادانی و آزادی میدانند.
این دوران در دههٔ ۹۰ نیز با لیبرالیسم بازاردوست بیل کلینتن و تونی بلر ادامه یافت و آنها این باور را تعدیل و در عین حال تحکیم کردند که راه بهروزی مردم از بازار میگذرد.
ولی آن باور حالا رنگ باخته. دورهٔ فخرفروشی بازار به سر آمده. بحران مالی نه تنها در ظرفیت ریسکپذیری بازار شک به وجود آورد بلکه این احساس عمومی را ایجاد کرد که بازار از اخلاق جدا شده است و باید راهی برای پیوند دوبارهٔ آنها پیدا کرد. ولی دقیقاً روشن نیست که این یعنی چه و ما چگونه باید با آن روبهرو شویم.
عدهای میگویند عیب اخلاقی دورهٔ فخرفروشی بازارْ طمع بود که باعث ریسکهای غیرمسئولانه میشد. راه حل، بنا بر این دیدگاه، غلبه بر طمع، تأکید بر پاکدستی و مسئولیتپذیری بانکداران و مدیران، و وضع مقررات معقولی برای جلوگیری از وقوع دوبارهٔ چنان بحرانی است.
این تشخیص، حداکثر، تشخیص ناقصی است.
اگرچه حقیقت دارد که طمع در آن بحران مالی نقش داشت، خطر بزرگتر چیز دیگری است.
مهلکترین تحولی که در سه دههٔ گذشته اتفاق افتاد زیاد شدن طمع نبود، گسترش بازارها و سرایت ارزشهای بازاری به حوزههایی از زندگی بود که سنخیتی با آنها نداشتند.
چاره این نیست که همهٔ تقصیرها را به گردن طمع بیندازیم.
لازم است در نقشی که بازار باید در جامعه بازی کند تجدید نظر کنیم.
به یک بحث عمومی در این باره نیاز است که چطور میتوان بازار را در جایگاه خودش نگه داشت.
برای این بحث باید به مرزهای اخلاقی بازار بیندیشیم. باید از خودمان بپرسیم آیا چیزهایی هست که نشود با پول خرید.»
مایکل سندل، زاده ی ۵ مارس ۱۹۵۳، فیلسوف سیاسی و نویسنده ای آمریکایی است.
سندل استاد دانشگاه هاروارد است.
او بیش از همه به خاطر کلاس «عدالت» خود در دانشگاه هاروارد، و نقدهایش بر نظریه ی عدالت از «جان راولز» در مورد لیبرالیسم و حدود عدالت مشهور است.
سندل عضو دائمی آکادمی هنرها و علوم آمریکا نیز هست.
او در سال ۱۹۸۵ جایزه ی تدریس هاروارد-رادکلیف را برد و در سال ۱۹۹۹ استاد تمام دانشگاه هاروارد شد.
انجمن علوم سیاسی آمریکا در سال ۲۰۰۸ از سندل به خاطر نبوغش در تدریس، تقدیر کرد.